Tennis court size

1. Princip delovanja camere obscuro!

Prvotno zatemnjena soba z luknjico, skozi katero je svetloba risala obrnjeno sliko predmetov na nasprotni steni. Pozneje je bila to škatlica z luknjico namesto objektiva. Skozi stoletja so jo uporabljali kot pripomoček pri risanju, šele odkritje svetločutnih snovi je omogočilo razvoj fotografije.

2. Bistvene značilnosti postopka pri nastanku kalotipije in ferotipije!

Kalotipijo je patentiral Fox Talbot, gre pa za premazovanje papirja z raztopino srebrovega nitrata in galovo kislino. Tak papir se nato osvetli, po premazovanju z galovim srebrovim nitratom pa se prikaže

slika in dobi se negativ. Talbot je tako sliko fiksiral z natrijevim hiposulfatom.Ferotipijo je patentiral Hannibal L. Smith, gre pa za poceni in hiter postopek ustvarjanje slike. Ferotipija je koloidski negativ z mokro ploščo na temnem ozadju, ki je kazal pozitivno sliko. Pri tem postopku se za nosilec kolodijskega sloja uporablja tanko jekleno pločevino, ki je črno ali rjavo lakirana. Koloidski negativ so pobelili z dušikovo kislino in jo nato položili na temno podlago, zaradi katere pa so se odtenki zamenjali in navidez pretvorili negativ v pozitiv.

3. Glavna naloga zaslonke!

Uravnava količino svetlobe in s tem osvetlitev filma, veča obrisno ostrino in z zapiranjem povečuje globinsko ostrino.